Megavind skifter navn til Danish Alliance For Renewables og udvider sit mandat

Danish Alliance for Renewables skal levere fagligt funderede anbefalinger om forskning, udvikling, test, demonstration og uddannelse til et samlet energisystem, der bygger på vind- og solenergi i gigawatt-størrelsen.

Forskning, udvikling, test, demonstration og uddannelse står helt centralt for udviklingen af et klimaneutralt samfund i løbet af de næste 20 år, hvor der skal opføres hundredvis af energianlæg i gigawatt-størrelse - og endnu flere mindre anlæg. 

Fremover vil Danish Alliance for Renewables levere faglige anbefalinger til det politisk-administrative system om, hvordan forskningsmidler bedst kan gøre gavn for at fastholde innovation i den danske energibranche.

- Vind- og solenergi er etablerede teknologier, men der er fortsat brug for innovation for at matche en række globale trends. Vind- og solenergi er systembærende teknologier i Danmark og et stigende antal andre lande. Det stiller nye krav i forhold til konkurrencedygtighed, sektorintegration, sikkerhed og bæredygtighed, siger formanden for Danish Alliance for Renewables, Per Hessellund Lauritsen fra Siemens Gamesa.

Danish Alliance for Renewables bygger videre på de erfaringer og den ekspertise, Megavind har opbygget gennem de seneste årtier. Nu udvides mandatet, så alliancen omfavner flere teknologier, elnettet og det samlede energisystem, der tilsammen skaber den grønne omstilling i Danmark, i Europa og i verden. 

- For at Danmark kan leve op til sine klimamål, skal vi satse på vores styrkepositioner - særligt vedvarende energi - og tænke på tværs med sektorintegration og i samlede energiløsninger. Vores formål er bl.a. at give troværdige anbefalinger og fagligt funderet vejledning om, hvordan vi får det til at ske via vedvarende innovation, siger Per Hessellund Lauritsen.

Han fremhæver, at vi i Danmark har et unikt samspil mellem vidensinstitutioner, industri og myndigheder: 

- Vi kan noget helt specielt: At sætte strategisk retning på tværs af industrien i tæt samarbejde med vidensinstitutioner og i samspil med myndighederne. ’Triple helix’ når det er bedst, siger Per Hessellund Lauritsen.

Danish Alliance for Renewables udgiver i dag publikationen ’Anbefalinger på vej mod et klimaneutralt energisystem,’ med centrale anbefalinger til forskning og udvikling i en verden med projekter i gigawatt-størrelsen.

Leaflet cover

Recommendations towards a climate-neutral energy system

Kort om Danish Alliance for Renewables

- Danish Alliance for Renewables kerneopgave er at levere fagligt funderede anbefalinger til forskning og udvikling i fremtidens energisystem.

- Bestyrelsen består af ledende repræsentanter fra Siemens Gamesa, Vestas, LM Wind Power, Vattenfall, Ørsted, Trefor, Øglænd Systems, Green Hydrogen Systems, DTU, Aalborg Universitet og Green Power Denmark.

- Alliancen har under navnet Megavind leveret fælles anbefalinger til F&U inden for vindteknologi siden 2006. I dag indgår også arbejdsgrupper inden for bl.a. systemintegration og elnet.